Matični podatki

Matični podatki so temeljne informacije o tem, "kdo" in "kaj" je v poslovnem odnosu.

  • "Kdo" med drugim zajema informacijo o nazivu, naslovu in identifikaciji lokacije poslovnega partnerja, skupaj s podrobnostmi o pošiljki, dostavi in lokaciji plačila.
  • "Kaj" pa je informacija o izdelku ali njegovih pakiranjih, kot so naziv izdelka, opis, mere in identifikacija izdelka.

Matični podatki

Ključni matični podatki

Identifikacijski ključi GS1

GTIN

Globalna trgovinska številka izdelka (Global Trade Item Number) in

GLN

Globalna lokacijska številka (Global Location Number)

 

- zagotavljata identifikacijo izdelkov, pošiljk in lokacij v celotni preskrbovalni verigi. Omogočata, da lahko izdelek naročimo, mu sledimo in zanj izdamo račun.
GPC

Globalna klasifikacija izdelka (Global Classification Code)

  - omogoča razvrščanje izdelkov v globalne blagovne skupine na enak način. Omogoča poslovnim partnerjem v preskrbovalni verigi, da so izdelki prepoznavni povsod po svetu.
TM Ciljno tržišče izdelka (Target Market)
  - pove, kje se ta izdelek, ki ga opredeljuje globalna trgovinska številka GTIN, prodaja. Zagotavlja opredelitev matičnih podatkov v jeziku izbranega tržišča in hkrati omogoča navedbo dodatnih podatkov, ki jih zahteva to tržišče.

Avtomatska sinhronizacija kakovostnih podatkov


Da bi zagotovili samodejno sinhronizacijo vnesenih oz. spremenjenih matičnih podatkov o izdelkih in pakiranjih, morajo dobavitelji uporabiti učinkovito in varno metodo izmenjave podatkov, kot je Globalno omrežje za sinhronizacijo podatkov - GDSN.

V GDSN so matični podatki povezani z identifikacijskimi ključi GS1, preverjeni in validirani. Dobavitelj mora matične podatke o izdelku in/ali pakiranju nato samo še objaviti  in vsi partnerji v preskrbovalni verigi vključno s potrošniki bodo nato dostopali do istih, pravih podatkov.


Oglejte si zakaj je GDSN učinkovita in varna metoda za izmenjavo podatkov.

Želite vstopiti v svet globalne sinhronizacije podatkov?

Potem je sedaj pravi trenutek, da se prek GS1 Slovenija včlanite v globalni e-katalog GS1 GDSN Atrify®, ki v svetu obvladuje preko 80% svetovne sinhronizacije podatkov.

Včlanitev