GS1 SmartSearch

Spletna prodaja je postala zelo hitro in skoraj neopazno del vsakdana večine potrošnikov - tako končnih kupcev kot podjetij. Zato še nikoli doslej ni bilo tako pomembno objavljati natančnih in dosegljivih informacij o izdelkih na spletu.

Ni treba posebej izpostavljati uspehov velikih spletnih gigantov, kot je Amazon, in drugih spletnih tržnic, kot je recimo eBay. Po eni strani je pomembna prodaja, po drugi pa je ključnega pomena to, da lahko potrošniki predhodno preverijo podatke o konkretnem izdelku na spletu.

Kar sledi, je več kot na dlani: kdor ne bo na spletu objavil vseh podatkov o svojem izdelku, verjetno tudi ne bo beležil dobre prodaje.

Pilotni projekti so dokazali, da se izdelki, ki imajo prirejene strukturirane podatke, za 30 % pogosteje pojavljajo v rezultatih iskanja na spletu. 

To je vsekakor dovolj dober razlog, da se standard začne jemati resno.

GS1 SmartSearch omogoča, da izdelkom, objavljenim na spletu, dodamo strukturirane podatke in druge povezave, kar omogoča spletnim iskalnikom (npr. Google Search) enostavnejše prikazovanje in primerjanje izdelkov za končnega uporabnika. 

Gre za t.i. "microdata" segmente, ki omogočajo, da v spletne strani dodajamo meta podatke s standardiziranimi vrednostmi (t. i. "vocabulary"), ki se jih določa na globalnem nivoju (www.schema.org). 

Vendar pa mikrosegmenti niso dovolj. Med njimi je treba vzpostaviti povezave, ki spletnim brskalnikom omogočajo prikazovanje povsem novih načinov iskanja in prikazovanja podatkov.

Uvod v standard GS1 SmartSearch

Pri standardu GS1 SmartSearch se uporabljajo naslednje tehnologije:

V GS1 so na voljo naslednji dokumenti, ki pripomorejo k uvajanju standarda GS1 SmartSearch: