Identifikacija izdelkov za spletne velikane


Prednosti, ki jih v globalnem poslovanju prinaša enotna identifikacija po sistemu GS1 s pridom uporabljajo tudi spletni velikani npr. spletna tržnica Amazon.

Uporaba globalnih identifikacijskih številk zagotavlja lažje upravljanje z izdelki v odprtem okolju in na spletu. Hkrati povečuje prepoznavnost, pojavnost ter s tem prodajo. Nabor številk, ki izpolnjujejo zahtevane pogoje spletnih tržnic ali trgovcev, lahko pridobite pri GS1 Slovenija.

 

Amazon

Prodajalci so pri kreiranju novih objav v katalogu za večino kategorij izdelkov dolžni uporabiti GTIN.
Podrobnosti

eBay

GTIN je obvezni identifikator za vse objave novih izdelkov z blagovno znamko.
Podrobnosti

Google

Številka proizvajalca, blagovna znamka in posebej GTIN bodo omogočili, da bodo oglasi bolj usmerjeni in vidni.
Podrobnosti

Obvezno uporabo GS1 GTIN je najavil tudi spletni velikan Alibaba. Svoje stranke (ponudnike blaga na njihovih spletnih portalih) usmerja tudi v uporabo globalnega omrežja za sinhronizacijo podatkov GS1 GDSN.
 

Pogosta vprašanja

Kaj je GTIN?
Globalna trgovinska številka izdelka (Global Trade Item Number - GTIN) je identifikacijska številka, ki zagotavlja enolično identifikacijo v globalnem okolju. To je številka, ki je zapisana v črtni kodi (EAN, UPC) na večini maloprodajnih izdelkov. Najpogostje uporabljen identifikacijski ključ za označitev maloprodajnih izdelkov je GTIN-13, obstajajo pa še druge različice: GTIN-14, GTIN-8 in GTIN-12.

Kakšna je razlika med UPC in GTIN?
Universal Product Code (UPC) je del sistema GS1. To je oznaka kodne simbologije kot tudi 12-mestne identifikacijske številke (GTIN-12), ki se je za razliko od 13-mestnih številk drugje po svetu v preteklosti uporabljala v severni Ameriki. GTIN-13 je ustrezen ekvivalent UPC kodam za identifikacijo enot za Amazon, eBay in Google.

Kako lahko pridobim GTIN?
GTIN je eden od identifikatorjev v globalnem sistemu GS1, v katerega je vključenih 115 nacionalnih organizacij po vsem svetu. V Sloveniji pridobite pravico za dodelitev GTIN z včlanitvijo v nepridobitni zavod GS1 Slovenija. Podrobnosti o postopku in pogojih najdete tukaj.

 

 

Spletni velikani preverjajo številke GTIN


Spletni velikani preverjajo številke GTIN, ki jih prodajalci uporabljajo in jih dodajajo v svoj katalog prodajnih izdelkov. Amazon, eBay, .... in uprabljajo storitev GS1 imenovana Verified by GS1. S kontrolo številk GTIN spletne tržnice čistijo svoje prodajne kataloge. Izločajo duplikate, identificirajo prave GTIN, identificirajo napačno uporabljane GTIN (GTIN hijacking), ...

Kaj je Verified By GS1?
Verified by GS1 je storitev dostopa do globalnega registra številk GTIN s pomočjo katerega lahko odgovorimo na tri vprašanja:

  • ali je GTIN veljaven GTIN (ima pravilno strukturo);
  • kateremu podjetju je licenciran GTIN;
  • ali so za GTIN prisotni osnovnih podatki.

Storitev Verified By GS1 omogoča spletnim tržnicam, trgovcem, e-platformam, razvijalcem aplikacij in ponudnikom rešitev, da z dostopom do podatkov o številka GTIN preko API izboljšajo kakovost podatkov o izdelkih.

 

Verified by GS1 je dostopen preko API. Kaj je API?

Application Programming Interface ali API podjetjem omogoča, da svoje podatke in funkcionalnost svojih aplikacij odprejo zunanjim razvijalcem poslovnih partnerjev itd. To omogoča sistemom, da komunicirajo med seboj ter izkoriščajo podatke in funkcionalnost drug drugega prek dokumentiranega vmesnika. 

 

Kako deluje Verified By GS1 API?

Verified By GS1 API deluje po principu REST API. Npr. marketplace oz. njegov sistem pošlje HTTP zahtevek za podatke o GTIN servisu REST API Verified by GS1. Ta mu odgovori in pošlje podatke o številki GTIN v JSON datoteki.

 

Kako dostopim do Verified by GS1 API?

Za več informacij pišite na info@gs1si.org