2D koda za POS

Od uvedbe črtne kode v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja se je veliko spremenilo in danes se na embalaži maloprodajnih izdelkov vse pogosteje pojavljajo dodatni kodni simboli. GS1 si skupaj z industrijo prizadeva oblikovati rešitev, ko bo omogočila izkoristiti velik potencial 2D simbola tudi za identifikacijo enote in omogočiti skeniranje na terminalih POS.

V preteklosti je imel vsak izdelek eno črtno kodo, katere izključni namen je bil, da na blagajni »zapiska« (izvede se identifikacija tipa enote preko v črtni kodi zapisane GTIN številke). Danes pa embalaža velikokrat vključuje dodatne 2D simbole, ki so namenjeni kodiranju več podatkih in služijo različnim namenom, zato bi potreba po vključitvi dodatnih podatkov v postopku identifikacije lahko povzročila zmedo v sistemih avtomatskega zajema.

Zdaj imamo priložnost, da s sodelovanjem vseh vključenih akterjev uporabimo celoten potencial 2D simbolov za identifikacijo v maloprodaji. 

Poslovni izziv


Trgovinskimi partnerji pričakujejo brezhibno izkušnjo vključitve dodatnih podatkov v fazi identifikacije izdelkov za potrebe učinkovite sledljivosti in preprečevanja vstopa ponaredkov. Na drugi strani pa so pričakovanja potrošnikov in lastnikov blagovnih znamk po integraciji izkušenj v digitalnem svetu. V tem smislu se vključujejo promocije, recepti, razširjena navodila za uporabo, nagradne igre in drugo.

Želite dostopati do aktualnih virov?

 

Dokumenti in rezultati testiranj (ANG)

Prihodnost označevanja

Vse se začne z jasnim razumevanjem, kateri podatki so potrebni za izpolnjevanje potreb vaših trgovinskih partnerjev in strank.

Ko veste, katere podatke potrebujete - in kdo mora te podatke uporabljati in s kakšnimi tehnologijami jih lahko podpremo - je ustrezna odločitev o tem, katero črtno kodo ali simbol uporabiti, lažja.