Uporaba GS1 SSCC in DESADV v praksi

Za vse obstoječe in nove uporabnike smo na enem mestu združili koristne informacije o uporabi standarda GS1 SSCC in e-sporočila DESADV.

Sistem standardov GS1 vsebuje poseben identifikacijski ključ GS1, ki je bil zasnovan za potrebe sektorja transporta in logistike. Imenuje se zaporedna koda zabojnika – GS1 SSCC (Serial Shipment Container Code), in zagotavlja edinstveno, globalno in nevtralno sredstvo za enolično identifikacijo posameznih logističnih enot.

GS1 SSCC je ključen in edini obvezen podatek na logistični nalepki GS1. Z GS1 SSCC na logistični nalepki GS1, lahko zajemamo in izmenjujemo informacije o tem kaj se z logistično enoto dogaja na poti.

GS1 SSCC lahko vključimo v elektronsko dobavnico DESADV (Despatch Advice). To pomeni, da lahko v večini primerov le z enim enostavnim skenom logistične nalepke GS1, odpremo dostop do predhodno prejetega e-sporočila DESADV, kar partnerjem v verigi omogoča spremljanje, razvrščanje in sledenje vsem dohodnim in odhodnim enotam in njihovi vsebini, enostavnejše upravljanje z zalogami, in hitrejšo manipulacijo z enotami.

 

 
Prednosti SSCC in DESADV

Prednosti in koristi uporabe

Številne raziskave in primeri dobre prakse kažejo na vrsto prednosti in koristi, ki jih prinašata standarda GS1 SSCC in DESADV.


Oglej si kakšne so prednosti in koristi

 
Stanje v Sloveniji

Kakšno je stanje v Sloveniji?

V GS1 Slovenija smo v letu 2019 izvedli raziskavo o razširjenosti uporabe standarda GS1 SSCC in DESADV v Sloveniji.


Poglej kakšne rezultate smo dobili

 
Primer DESADV

Primer uporabe DESADV

Princip elektronske izmenjave podatkov je najlažje razumeti na primerih in procesnih scenarijih.


Poglej si primer elektronske izmenjave podatkov 

 

Dokumentacija

Opis Povezava
Pojasnila o logistični nalepki GS1: struktura, velikost in pozicija Logistična nalepka GS1
Pojasnila o številki GS1 SSCC SSCC - Zaporedna koda zabojnika
Pojasnila o elektronski dobavnici Elektronska dobavnica
Dokument, ki opisuje primer izmenjave elektronskih sporočil med poslovnimi partnerji. Sporočila so v standardu GS1 XML (BMS – Business Messages Standards) Elektronsko poslovanje - Od naročila do računa (GS1 XML v.3.1.)
Dokument, ki prikazuje način uporabe elektronske dobavnice skladno z načini za identifikacijo transportnih enot. Dobavnica EANCOM GS1 EDI