Črtna koda EAN

Če želite označiti prodajno enoto, ki jo je potrebno skenirati na maloprodajnem mestu, potrebujete črtno kodo iz družine EAN/UPC. S simbolom EAN-13 v nekaterih primerih lahko označite tudi transportne škatle in druga pakiranja.

Družina EAN/UPC vsebuje 4 simbologije: EAN-13, EAN-8, UPC-A in UPC-E. V odprtem okolju distribucije ti simboli vedno kodirajo GTIN!

Simboli EAN so predvideni za večsmerno odčitavanje, kar pomeni, da bo skeniranje mogoče pri velikem razponu vpadnih kotov skenirnega žarka. Z rezanjem (zmanjšanje višine) simbola se izgubi sposobnost večsmernega odčitavanja. Rezanje simbola naj bi bil zadnji postopek v primeru, ko za kodni simbol v polni velikosti ni dovolj prostora.

EAN-13

EAN-13 je najpogosteje uporabljen simbol v sistemu GS1.

 

Velikosti simbolov

Simboli EAN-13 se lahko izdelajo v različnih velikostih:   

Velikost Dimenzije Faktor povečave
Nominalna 37 mm x 26 mm 1,00
Minimalna 30 mm x 21 mm 0,80
Maksimalna 75 mm x 52 mm 2,00

Opomba: podane vrednosti so zaokrožene

 

Črtna koda mora biti v fazi avtomatske identifikacije jasno razpoznavna tako za operaterja kot za skener. Uporaba majhnih simbolov je še posebej pogojena s kakovostjo postopkov in orodij v fazi oblikovanja in tiska, zato se majhnim velikostim če je le mogoče raje izogibajmo. Pri označevanju enot, ki niso namenjene skeniranju na maloprodajnem mestu pa je potrebno upoštevati vsaj faktor povečave 1,5.

 

Svetli rob

Pri kreiranju simbola moramo biti pozorni tudi na t. i. svetli rob simbola (prostor levo od prve in desno od zadnje črtice). Svetli rob mora biti “prazen”, ker je del simbola!

Koristni pripomoček za določitev velikosti svetlega roba je uporaba znaka "večji kot" (>) na desni strani kode in prva številka na levi, ki sta poravnana z robom svetlega roba.

Pozor: Pri širini svetlega roba zagotovite še nekaj dodatne rezerve, ki lahko nadomesti razlivanje barve pri tisku!

EAN-13

 

Tabela velikosti EAN-13

Zaradi praktičnih razlogov so v tabeli prikazane samo velikosti s korakom 5 %, pri izdelavi pa je mogoče uporabiti tudi vse vmesne vrednosti.

Preprečite težave zaradi slabe črtne kode - preverite, če vaši simboli izpolnjujejo zahteve glede kakovosti tiska (ISO 15416)! 

Verifikacija črtne kode